Chrudimské noviny OŘECHOVO-MAKOVÝ ZÁVIN

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

OŘECHOVO-MAKOVÝ ZÁVIN

 

Tento moučník je velmi chutný, a protože se v něm používají ořechy a med, je také zdravý. Vlastně málokdy se dočká druhého dne, jelikož jeden kousek sotvakoho uspokojí.


Suroviny na chlebíčkovou formu dlouhou 28 cm:

200 g pšeničné mouky (může být i celozrnná)
25 g pohankové mouky
25 g sójové mouky (pokud tyto mouky nepoužíváte, nahraďte je pšeničnou)
125 ml mléka
strouhaná kůra z ½ citrónu
½ kostky (20 g) nebo sušené droždí
sůl
50 g másla
175 g medu
150 g jader vlašských ořechů
125 g mletého maku
½ lžičky skořice
150 ml mléka na nádivku
3 lžíce meruňkového džemu 
 

Postup:

Na těsto smícháme všechnu mouku s citrónovou kůrou. Doprostřed nadrobíme kvasnice a 75 g medu. Mlékem a trochou mléka zaděláme kvásek. (Pokud používáme sušené droždí, vmícháme ho přímo do mouky.) Vykynutý kvásek, sůl a rozpuštěnou polovinu másla, rozmícháme s moukou a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple asi 30 minut vykynout.

a

Ořechy umeleme najemno, smísíme s mákem a skořicí, přidáme mléko a zbytek medu, svaříme, sundáme z ohně, vmícháme polovinu másla a necháme vychladnout.

a

Z těsta vyválíme obdélník o velikosti přibližně 30 x 40 cm, potřeme ho nádivkou a z užší strany srolujeme. Pak ho podélně rozřízneme na dvě části.

a

a

Troubu předehřejeme na 200°C. Formu hodně vymažeme máslem nebo vysteleme pečícím papírem či alobalem.

a

Oba kusy plněného těsta svineme a vložíme těstovou stranou dolů. Potřeme ho rozpuštěným máslem a pečeme asi 30 minut. Párátkem zkusíme, zda je moučník dost propečený. Necháme 10 minut odpočívat ve vypnuté troubě, pak ho potřeme meruňkovým džemem a ozdobíme půlkami ořechů nebo mandlemi a necháme vychladnout ve formě.

a

 

Elena

Reklama