Chrudimské noviny PEČENÉ NUDLE SE ZELÍM A KACHNOU

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

PEČENÉ NUDLE SE ZELÍM A KACHNOU

Opět jedno z tradičních krajových jídel z Vysočiny. Prosté, o to více překvapující: značně nevzhledné až do chvíle, kdy ho ochutnáte – potom jeho vzhled považujete za „rustikální“ až roztomilý. Co je na nudlích smíchaných se zelím? Tím trikem je fakt, že nudle nejsou uvařené,...
nýbrž upečené ve výpeku po masové pečeni. Tím získají celistvou chuť pečínky s přílohou. Zelí, které podusíte a ochutíte na sladko-kyselo, volíte podle druhu masové pečeně. K pečenému kuřeti nebo vepřovému masu je vhodnější bílé zelí, kachnu či husu podpoří více zelí červené. Pokud pečeni vykostíte a nakrájíte na kousky, můžete je přimíchat do nudlí se zelím. V takovém případě je výhodou, že nepotřebujete celou husu či kachnu, ale stačí jejich část, aby dostatečně ochutila zbytek jídla. I menší množství masa bohatě stačí.


Suroviny:

500 g širokých nudlí nebo italských tagliatelle
2 velké cibule
1,5 kg hlávkového zelí
kmín
sůl
cukr
ocet
750 g masa (dle možnosti – kuře, kachna, husa, vepřová krkovice či plec …)

Postup:

Oprané maso vložíme do pekáčku, osolíme, okmínujeme, přidáme rozkrájenou cibuli, podlijeme asi ¾ l vody a přikryté pomalu dusíme do změknutí – asi 1,5 - 2 hodiny podle typu masa na teplotu 160-180°C.



Průběžné poléváme a případně přidáváme vodu. Upečené maso vyjmeme z pekáčku a necháme při pokojové teplotě zchladnout.



Výpek po mase zředíme horkou vodou tak, aby nudle, které následně vsypeme, byly potopeny asi ze tří čtvrtin. Dosolíme a vsypeme nudle. V horkém výpeku nudle promícháváme, aby změkly a zmenšily prostor mezi sebou. Jakmile trochu klesnou, přikryjeme pekáč a pečeme na nižší teplotu (asi 150°C). Každých 5 minut promícháme, aby nám nudle, které ještě vyčnívají nad hladinu, nezůstaly tvrdé. Celková doba pečení je různá podle typu nudlí, ale pohybuje se kolem 15 minut. Nudle je třeba hlídat, abychom je nepřepekli. Špatně by šly smíchat s ostatními surovinami a rozmělnily by se. Pokud jsou nudle středně měkké a zbývá nám ještě výpek pod nimi, slijeme výpek, aby nám nudle příliš nezměkly.

Mezitím si ve velkém hrnci zpěníme druhou cibuli na másle a přidáme pokrájené zelí.



Osolíme, okmínujeme a počkáme, až zelí pustí šťávu. Trochu podlijeme a necháme na velmi mírném ohni dusit asi 10-15 minut. Potom ochutíme cukrem a octem. Celkovou chuť zelí ladíme mírně výrazněji než u přílohového zelí, jelikož po smíchání s nudlemi se jeho chuť rozředí. Chvilku podusíme s octem a cukrem a poté necháme aspoň hodinu stát, aby se chutě spojily.

Nakonec promícháme s nudlemi a případně nakrájeným masem.



Maso můžeme také přiložit k nudlové směsi a ponechat jej nerozkrájené.


Elena

Reklama