POLSKÁ OMÁČKA
Název tohoto jídla příliš neodpovídá její atraktivní navinulé chuti. Původní recept vytvořila Marie Janků-Sandtnerová k vařenému vepřovému jazyku, ale výborně se hodí k jakémukoli libovému masu – vepřová panenka, horní krůtí stehno bez kosti, telecí maso či divočina.
Suroviny:
¾ kg vepřové panenky (nebo krůtího, telecího či srnčího masa)
2 mrkve
1 petržel
¼ menšího celeru
1 velká cibule
sůl
bobkový list
tymián
4 kuličky nového koření
10 kuliček pepře
citrónová kůra z 1 citrónu
3 lžíce upraženého cukru
12 dkg rybízové zavařeniny
šťáva z 1 citrónu
máslo a mouka na jíšku
150 ml červeného vína
hrst rozinek
2 lžíce drcených mandlí (není nutné)
Postup:
Oprané maso vložíme do hrnce s vodou (může být i tlakový), přidáme nastrouhanou zeleninu, citrónovou kůru, koření (nejlépe do sítka nebo filtru na čaj), sůl, na kostičky nakrájenou cibuli a uvaříme doměkka.
Maso vyjmeme a necháme vychladit, aby se dalo lehce krájet, vyjmeme i koření. Z másla a mouky usmažíme jíšku a vmícháme do vývaru se zeleninou.
V malém kastrůlku upražíme dohněda cukr a rozředěný horkou vodou a vlijeme do vývaru, přidáme citrónovou šťávu, rybízovou zavařeninu a červené víno. Povaříme a propasírujeme nebo rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme rozinky a mandle a znovu povaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.