SAMSA – UZBECKÉ SLANÉ PEČIVO
Samsa je slané pečivo, plněné sekaným masem. Je typickým pečivem pro oblast střední Asie, kde se na ulicích prodává a často přímo i peče v kamenných pecích zvané tandoor. Nejčastěji je plněné jehněčím masem. Takto ho můžete potkat nejen v Uzbekistánu, ale také v Kyrgyzstánu nebo Kazachstánu. Peču ho i na cesty, na kterých není možnost se stavit na teplé jídlo, protože zasytí a zůstává dlouho čerstvé.
SUROVINY:
Těsto:
250 ml vody
350 g polohrubé mouky
50 g másla
½ lžičky soli
Náplň:
500 g libového masa (hovězí, krůtí, králičí, libové vepřové nebo jehněčí)
2 velké cibule
150 g rozpuštěného nebo přepuštěného másla či sádla
1 lžička soli
koření: mletý pepř, drcený kmín, saturejka, oregano, tymián či jiné dle vaší chuti
rozšlehané vejce
černý nebo světlý sezam či mák
POSTUP:
Těsto:
Do mísy vlijte vlažnou vodu, osolte, promíchejte a za průběžného míchání přisypávejte mouku. Vlijte rozpuštěné máslo a vypracujte středně tuhé těsto, které vložte do chladničky.
Nejlepší náplň je z krájeného masa, ale můžete použít i mleté. Pro krájení si nechte maso chvíli ztuhnout v mrazáku a poté krájejte na asi 0,5 velké kousky. Vložte do mísy, přidejte sůl, drobně nakrájenou cibuli, bylinky a rozpuštěné máslo či sádlo.
Dobře rukama promíchejte a vložte do chladničky proležet.
Těsto vyválíme na tenký plát, který můžete posypat vrstvou škrobu, díky němuž se po upečení na povrchu udělají pravidelné rýhy.
Těsto srolujte po delší straně a rozdělte na třetiny, takže vniknou tři válečky, které obalte potravinovou folií a vložte do mrazáku.
Po 20 minutách těsto lehce ztuhne a lze snadno krájet na asi 1 cm silné plátky.
Kolečka rozválejte, do středu každého vložte asi 1 lžíci masové směsi a slepte okraje, aby vznikl trojúhelník.
Slepenou stranou klademe na pečící plech vyložený pečícím papírem, tím zamezíme rozdělání těsta a vysušení masové směsi. Pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme černým sezamem. Pečeme při teplotě 200°C asi 30 minut.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.