VDOLKY
Ještě v nedávných dobách před 20 lety bylo možno sehnat čerstvé pečivo pouze 2x týdně. Proto maminka i babička často dělávaly vdolky. Ty se pak jedly náhradou za housky. Dědeček, tatínek i brácha si dělávali lámandu – bílá káva z melty ve velikém ¾ litrovém hrníčku a do ní nalámaný vdolek. Jindy se rozřízl a promazal máslem, často se vkládalo třeba i uzené maso. Nejlepší je ale čerstvý bez ničeho nebo pouze promazaný máslem.
Suroviny:
¼ kg hladké mouky
¼ kg polohrubé mouky (kdo by chtěl zdravější variantu, může přidat i celozrnnou mouku, těsto je pak ale sušší a
drobivější)
1 sáček sušeného droždí na 0,5 kg mouky
½ lžičky soli
30 g másla
20 g sádla
30g oleje
asi ½ l mléka
2 žloutky
Postup je stejný jako u buchet:
Mouku smícháme a dvakrát prosejeme přes síto do mísy, přidáme sušené droždí (kdo je zvyklý na kvásek, použije asi 20 g droždí, cukr, vlažné mléko a trochu mouky a po promíchání nechá na teple vzejít – vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou a dál pokračujeme dle postupu), sůl a žloutky.
V menším rendlíku rozpustíme máslo a sádlo, přidáme olej a mléko a zahřejeme na teplotu asi 40°C – vlažné. Poté tekutinu postupně přilíváme do důlku ke žloutkům a zapracováváme vařečkou, znovu ji přilijeme a zapracujeme další mouku a takto pokračujeme, až vznikne středně husté těsto. Dle potřeby můžeme přidat další vlažné mléko. Vypracováváme těsto vařečkou přibližně 10 až 15 minut do té doby, než začne tvořit občasné bubliny. Potom těsto upravíme v míse na bochánek tak, aby nebylo nalepené na okrajích a neosychalo, mírně zaprášíme moukou proti oschnutí, zakryjeme čistou utěrkou a necháme ne teplém místě kynout. Vykynuté těsto by mělo mít 2x až 3x větší objem.
Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící bochánky, které mírně pomoučíme a v ruce zpracujeme na kulatý tvar. Klademe na máslem vymazaný plech s mezerami asi 2–3 cm. Na teplém místě necháme zakryté utěrkou na plechu ještě vykynout, poté mašlujeme rozšlehaným vejcem (stačí i samotný bílek) a sypeme mákem, kmínem, seznamem, hrubou solí – dle Vaší obliby. V troubě vyhřáté na 160 °C pečeme dohněda asi 20 minut. Po vyjmutí potřeme máslem a necháme zchladnout.
Pokud chceme plést houstičky, vylijeme vykynuté těsto na pomoučený vál a rozválíme na sílu asi 0,5 cm. Rozkrájíme na pravidelné proužky a pleteme jako cop ze 3 pruhů. Vložíme na máslem vymazaný plech a postupujme dál stejně jako u bochánků.
V některých krajích se do těsta vmíchá nakrouhané syrové zelí nebo zelí kysané (zelníky), případně drobné škvarky nebo osmažená cibulka. Krajových variant bude určitě více – čím méně měli dříve lidé prostředků, tím tvořivější a nápaditější byly jejich produkty.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.