Chrudimské noviny Moučníky

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Moučníky

Moučníky

TLAČENÉ STAROČESKÉ KOLÁČE

Pokud se řekne koláč, téměř každý si vybaví to, čemu se říká staročeský nebo také tlačený koláč. Jsem z kraje, kde se doma dělaly převážně koláče vázané ze čtyř cípů, a tak jsem tlačené koláče vyzkoušela až nyní. Pokud se budete chtít pochlubit, můžete koláče ještě před pečením ozdobit mandlemi, rozinkami či ořechy.

Tento recept na staročeské koláče a sušenky je oblíbený mezi mnoha, včetně fanoušků online kasin. Toto tradiční pečivo s bohatou a máslovou chutí si již dlouho vychutnávají ti, kteří ocení dobrou pochoutku a zároveň se zapojí do napínavých hazardních her. Mnohým hráčům v kasinu https://gangstacasino.de/ přidává na vzrušení vychutnávání teplého českého koláče při roztočení válců nebo sázení na klasické karetní hry. Toto prvotřídní online kasino nabízí prvotřídní herní zážitek, od pokeru s vysokými sázkami až po pohlcující výherní automaty, díky nimž je každá session stejně uspokojivá jako čerstvě upečené pečivo.


Těsto:
¼ kg hladké mouky
¼ kg polohrubé mouky
½ kostky čerstvého droždí
½ lžičky soli
60 g másla
20g oleje100 g cukru krupice
asi ½ l mléka
2 žloutky
vanilkový cukr
citronová kůra z ½ citronu

Náplně:

Tvarohová – tvaroh podle chuti osladíme moučkovým cukrem, pokud není vaničkový, rozředíme mlékem, přidáme citrónovou kůru a 1–2 lžičky škrobu.

Maková – mletý mák uvaříme v mléce s cukrem, skořicí a badyánem. Po uvaření ještě rozmixujeme ponorným mixérem a opět přidáme 1–2 lžičky škrobu.

 

Povidlová – Povidla rozmícháme na potřebnou hustotu s vodou a rumem, můžeme přidat i sladké koření (skořice, badyán, hřebíček, kardamom apod.).


Postup:
Mouku smícháme a prosejeme přes síto do velké mísy. Do většího hrnečku dáme asi 1 dcl vlažného mléka, čerstvé droždí, 1 lžičku cukru a asi 3 velké lžíce z odvážené mouky. Vše dobře promícháme a necháme vzejít kvásek. Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou, kde jsme předtím v mouce vytvořili uprostřed důlek. Do kvásku přidáme žloutky a citronovou kůru. Máslo vložíme do kastrůlku, rozehřejeme, přidáme olej, mléko, cukr, vanilkový cukr a sůl a vše zahřejeme asi na 40 °C, promícháme a postupně vléváme na kvásek, přičemž zapracováváme okolní mouku, aby postupně vznikalo středně husté těsto. Hustotu těsta můžeme upravit přidáním mouky nebo mléka. Vařečkou dále těsto vypracováváme asi 10 minut. Po té zakryjeme mísu potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout. Kynutí můžeme urychlit ponořením mísy do nádoby s vlažnou vodou. Jakmile těsto zvětší svůj objem asi 2x, připravíme si pomoučený vál a těsto na něj vlijeme. Lehce rozválíme asi na 0,5 cm silný plát, rozkrájíme na pravidelné čtverce, ze kterých vytvoříme kuličky.



Necháme asi 10 minut na vále kynout (stačí doba, než vytvoříme všechny kuličky) a pak přendáme na máslem vymazaný plech dostatečně od sebe daleko. Přikryjeme folií nebo druhým plechem a necháme ještě asi 10–20 minut kynout. Mezitím si náplně přelijeme do sáčku na zdobení (bez špičky, pouze ustřihneme konec). Nyní můžeme začít s tlačením a plněním. Dno hrníčku nebo skleničky potřebné velikosti vždy před vytlačením do těsta „namočíme“ v misce s hladkou moukou a do každé kuličky vytlačíme důlek.



Důlek vyplníme náplní, okraje koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na střední teplotě.



Po upečení potíráme rozpuštěným máslem s trochou rumu. Necháme vystydnout na plechu, dokud náplň neztuhne.



Protože mi zbyly náplně, uložila jsem je v chladničce a za týden zkusila udělat totéž s těstem na metáčky – viz zde: https://chrudimskenoviny.cz/recepty/metacky-svatebni-kolacky

Pouze velikost jsem zmenšila, takže upečený koláček měl v průměru asi 3 cm. Postupovala jsem stejně, jen pro tlačení jsem použila špunt od lahve odpovídající velikosti.

Po upečení jsem je obalovala v moučkovém vanilkovém cukru.

DÝŇOVÉ VAFLE

Dýně se v našich obchodech, na trzích i zahrádkách objevují stále častěji. Kromě nakládání, polévek a různých moučníků se dají použít i na mnoho dalších způsobů. Na jednom blogu mě zaujal recept na vafle s dýní z kynutého těsta. Vyzkoušela jsem a musím říci, že již u nás zdomácněl. Ráda se o jeho recept podělím. Používám zde dýni Hokaido, která je jednou z nejčastěji používaných, ale do tohoto receptu lze zcela jistě využít i jiný z mnoha druhů.

Suroviny:
250 g hladké mouky (lze použít i špaldovou)
250 ml mléka
90 g rozpuštěného másla
2 vejce
1 malá dýně Hokaido
¼ lžičky soli
4 lžíce cukru – třtinový nebo bílý krupicový
1 sáček vanilkového cukru nebo dužnina z vanilky
½ lžičky mleté skořice
½ sáčku sušeného droždí (pokud je celý sáček na 0,5 kg mouky)

Postup:
Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a rozkrojenou stranou položíme na plech na pečící papír. Pečeme na střední teplotu asi 20–30 minut (dokud slupka nezačne hnědnout). Vychladíme a na recept použijeme dužninu z poloviny dýně. Druhou můžeme použít na polévku nebo si z dužniny připravit krém na zdobení ušleháním s vanilkovým a moučkovým cukrem.

V misce smícháme rozpuštěné máslo, vlažné mléko, cukr, vejce, skořici, sůl, vanilkový cukr a dýňovou dužninu. Šlehačem dobře promícháme.



V míse smícháme mouku a sušené droždí a vlijeme ušlehanou směs s mlékem. Metlou nebo vařečkou promícháme. Hustota těsta by měla být jako na lívance.

Přikryjeme a necháme kynout, dokud se těsto nezvětší přibližně dvakrát. Pokud chceme vafle udělat například k snídani, zaděláme těsto večer, necháme asi ½ hodiny kynout a pak vložíme do ledničky, kde ho překryté folií necháme do rána.

Vaflovač rozpálíme, potřeme olejem nebo máslem a vafle pečeme cca 7–10 minut. Pokud nemáte vaflovač, můžete z těsta udělat klasické lívance. Podávejte dle chuti s marmeládou, povidly, šlehačkou a ovocem, čokoládou, tvarohem nebo s tím, co máte rádi nebo doma.

ČOKOLÁDOVÝ DORT

Dort, někdy označovaný jako nugátový, je velmi lahodnou, avšak značně sytou sladkostí. Jeho uspořádání si můžete zvolit sami – představuji variantu s krémem navrch, je však možné dort promazat uvnitř a povrch přelít čokoládou. V obou případech doporučuji na ozdobu neslazenou šlehačku, popřípadě ovoce pro vyvážení chuti.


Suroviny:

Těsto:
3 celá vejce
120 g moučkového cukru
trochu soli
90 g hrubé nebo polohrubé mouky
20 g kakaa

Krém:
3 celá vejce
120 g cukru krupice
30 g kakaa
250 g másla

Postup:

Vychlazená celá vejce vyklepneme do mísy, přidáme, cukr a sůl a šleháme do husté polotuhé pěny. Lehce metlou vmícháme mouku a kakao, vlijeme do vymazané fortové formy (nebo na plech) a pečeme při mírnější teplotě.



Vyzkoušíme špejlí, zda těsto uvnitř nelepí, vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Na náplň vložíme do menšího kastrůlku 3 celá vejce, cukr a kakao, dobře rozšleháme, kastrůlek vložíme do hrnce s horkou vodou.



Teplotu vody udržujeme lehce pod bodem varu a mícháme 7 až 10 minut. Řídká směs začne postupně houstnout. Jakmile nám ve hmotě zůstává stopa po vařečce, vyndáme kastrůlek z vody a necháme vychladnout (urychlit můžeme vložením do studené lázně).



Do mísy vložíme máslo a vyšleháme do měkké hladké hmoty.



Za stálého šlehání přidáváme po větších lžicích vychladlou kakaovou směs.

Krém plníme na těsto nebo na polovinu rozříznutého korpusu a druhou půlkou přiklopíme.

Zdobíme šlehačkou, ovocem, čokoládou dle vlastní chuti.


MORAVSKÉ KOLÁČE

Moravské koláče se od vázaných liší dvěma náplněmi: jednou uvnitř – nejčastěji tvarohem, ale může se použít i jiná nádivka – a druhou navrchu, kterou tvoří ovoce či povidla posypané drobenkou. Já je nejraději dělám s tvarohem uvnitř a čerstvými jahodami navrchu. Tady je na ně recept.

Suroviny:
¼ kg hladké mouky
¼ kg polohrubé mouky
½ kostky čerstvého droždí
½ lžičky soli
60 g másla
20g oleje
100 g cukru krupice
asi ½ l mléka
2 žloutky
vanilkový cukr
citronová kůra z ½ citronu

Drobenka:
80 g měkkého másla
120 g hrubé nebo polohrubé mouky
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
Vše rozmícháme buď prsty, nebo ručním šlehačem.

Postup:
Mouku smícháme a prosejeme přes síto do velké mísy. Do většího hrnečku dáme asi 1 dcl vlažného mléka, čerstvé droždí, 1 lžičku cukru a asi 3 velké lžíce z odvážené mouky. Vše dobře promícháme a necháme vzejít kvásek. Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou, kde jsme předtím v mouce vytvořili uprostřed důlek. Do kvásku přidáme žloutky a citronovou kůru. Máslo vložíme do kastrůlku, rozehřejeme, přidáme olej, mléko, cukr, vanilkový cukr a sůl a vše zahřejeme asi na 40 °C, promícháme a postupně vléváme na kvásek, přičemž zapracováváme okolní mouku, aby postupně vznikalo středně husté těsto. Hustotu těsta můžeme upravit přidáním mouky nebo mléka. Vařečkou dále těsto vypracováváme asi 10 minut. Po té zakryjeme mísu potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout. Kynutí můžeme urychlit ponořením mísy do nádoby s vlažnou vodou. Jakmile těsto zvětší svůj objem asi 2x, připravíme si pomoučený vál a těsto na něj vlijeme. Lehce rozválíme asi na 0,5 cm silný plát , rozkrájíme na pravidelné čtverce, plníme tvarohem a balíme jako buchty.



Pokud si chceme urychlit balení, můžeme ze čtverců vytvarovat bochánky a plnit je sáčkem nebo širokou stříkačkou.



Bochánky umístíme na máslem vymazaný plech, poklademe jahodami a sypeme drobenkou.



Plech zakryjeme utěrkou a necháme asi 15-20 minut kynout. Vykynuté koláče vložíme do trouby a pečeme na střední teplotu (asi 170°C) dozlatova.

OŘECHOVO-BÍLKOVÁ ROLÁDA

Všichni to známe – po pečení cukroví či kynutého pečiva většinou zbývají bílky. Upéci a naplnit bílkovou roládu – tedy bezé – s kávovým či jiným krémem trvá půl až tři čtvrtě hodiny. 


Suroviny:

Těsto:
4 bílky
špetka soli
80 g cukru
50 g hladké mouky
50 g mletých ořechů či mandlí

Náplň:
150 g másla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2 vrchovaté lžíce cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 dcl silné kávy včetně mletých zrn

Postup:

Předehřejeme troubu na 200°C. Vychlazené bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny a postupně zašleháváme cukr (může být krupice či moučka). Na pěnu vsypeme mouku a mleté ořechy a zlehka metlou promícháme tak, aby pěna neklesla. Pečící plech vyložíme alobalem a těsto na něj rovnoměrně rozprostřeme. Do vyhřáté trouby vložíme plech s těstem a snížíme teplotu na 160°C. Pečeme krátce mezi 6 a 8 minutami.

Těsto musí být světlé, jen lehce zezlátlé a vláčné. Sejmeme alobal z plechu, aby se dál těsto nedopékalo a neztvrdlo.

Uvaříme 1 dcl silné kávy (1,5 lžičky). Do hrnečku vložíme asi 30 g másla, rozehřejeme, přidáme mouku a 1 lžíci cukru.

Jakmile začne směs pěnit jako jíška, přidáme uvařenou kávu i se sedlinou a promícháme. Zhoustlou směs necháme v chladu vystydnout.

Zbytek másla ušleháme s cukrem do pěny a po lžicích přidáváme zchladlou kávovou směs.

Vychladlé těsto otočíme alobalem nahoru a opatrně ho sloupneme. Pak vrátíme na alobal zpět a pomažeme krémem.

Stočíme do rolády, zabalíme do alobalu a necháme vychladit. Povrch můžeme ozdobit čokoládou či nechat jen jako lehký moučník.

ROLÁDA BEZ MOUKY

Tento oblíbený a již tradiční dezert můžete dostat v nejedné cukrárně. Pokud máte obavy z jeho přípravy, je to více než snadné a poměrně rychlé. Roláda vás odmění svou lehkostí a jemnou chutí.


Suroviny:

5 celých vajec
10 dkg cukru
3 vrchovaté lžíce kakaa

– pro ořechovou variantu:
5 celých vajec
8 dkg cukru
8 dkg mletých ořechů

1 šlehačka

Postup:

Vejce a cukr šleháme 5 minut do husté krémové hmoty, která asi 3x zvětší svůj objem. Zlehka ručně všleháme kakao (nebo ořechy). Rozprostřeme na alobal či pečící papír a pečeme  5 až 8 minut v troubě při teplotě 160°C. Jakmile poprvé ucítíte vůni pečení, vyjměte plech z trouby a nechte zchladnout. Šlehačku ušleháme, můžeme ji podpořit i ztužovačem. V tom případě pracujeme rychleji, aby nám šlehačka nezačala tuhnout dříve, než bude naplněna. Těsto otočíme papírem nebo alobalem nahoru a opatrně sloupneme.



Otočíme zpět papírem dolů a rozprostřeme ¾ šlehačky, můžeme přidat i ovoce.



Zlehka zarolujeme a povrch potřeme zbytkem šlehačky.



Ještě trochu vychladíme a krájíme. Dozdobit můžete i drobným ovocem (maliny, jahody, borůvky apod.).


Tento recept na rohlíky bez mouky si oblíbilo široké spektrum lidí, včetně těch, kteří si rádi hrají v 22 bet kasyno. Jedinečná textura a chuť těchto rohlíků z nich dělá vynikající svačinu pro hráče, kteří tráví hodiny zkoušením štěstí v online kasinech. Zatímco hráči uzavírají sázky a ponořují se do vzrušujícího světa hazardních her, mít po ruce lahodnou pochoutku může zlepšit jejich herní zážitek. Ať už jde o rychlé zakousnutí během přestávky nebo chutnou odměnu po velké výhře v https://22betsonline.com, tyto rohlíky dokonale zapadnou do životního stylu každého zapáleného sázkaře. V rychle se rozvíjejícím světě online kasin hráči často hledají způsoby, jak maximalizovat svůj požitek při hraní svých oblíbených hazardních her. Pohodlí přístupu k různým hrám, od automatů po stolní hry, umožňuje hráčům plně se ponořit do akce. Spárování tohoto vzrušení s lahodným občerstvením, jako jsou rohlíky bez mouky, může vytvořit nezapomenutelnou herní seanci. Mnoho hráčů v 22 bet kasyno zjistilo, že rychlé kousnutí v blízkosti jim pomáhá udržet pozornost a energii, což jim umožňuje užívat si delší herní seance, aniž by ztratili náskok.

JAHELNÍK

Jáhly patřily ještě před pár desítkami let neodmyslitelně do české kuchyně. K jejich škodě je vytlačila až dovážená rýže. Nemohla je ale nahradit obsahem cenných vitamínů a minerálů, které řadí jáhly na přední místo mezi obilovinami - z minerálních látek zde najdeme hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2...
Jsou bezlepkové, v těle působí zásaditě a jako antioxidanty. Upravovaly se stejně jako rýže na slaný i sladký způsob. Jako hlavní jídlo nebo dezert můžete nyní vyzkoušet jahelník.

 


Suroviny:

15 dkg jáhel
3,5 dcl mléka
3,5 dcl vody
1,2 lžičky soli
5 lžic (může být více i méně, podle chuti) medu či sirupu (z agáve, javoru apod.)
5 středních jablek
1 lžíci maizeny (kukuřičného škrobu)
1 lžička skořice
2 lžíce švestkových povidel
sníh ze 2-3 bílků
2 lžičky moučkového nebo vanilkového cukru

Postup:

Jáhly properte teplou vodou a s vodou, mlékem, solí a sirupem uvařte do měkka (přibližně 12-15 minut).



Jablka oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky, smíchejte se skořicí, 1 lžicí sirupu a maizenou.

Polovinu kaše rozprostřete do pečící formy o průměru cca 20 cm. Potřete povidly a navršte jablka.



Překryjte druhou polovinou kaše a povrch uhlaďte. Vložte do předehřáté trouby na 170 °C a pečte asi 30 minut. Ušlehejte sníh z bílků, špetky soli a cukru. Ušlehané bílky rozprostřete na povrch



a pečte ještě asi 15 minut.



Jahelník můžete jíst ještě teplý, ale i studený chutná báječně.

PÓRKOVÝ QUICHE (KIŠ)

 

Další z řady slaných koláčů, které se z Francie proslavily i do jiných zemí. Pórek je považován za jednu ze superpotravin – díky bohatému obsahu vitamínů, a tak je oblíben nejen díky své nasládlé lahodné chuti. Těsto na slané koláče lze použít jakékoli – listové, pizzové, pivní, ...
tvarohové nebo linecké – slané (250 g hladké mouky, 100 g másla, 1 vejce, sůl, 0,5-1 dcl studené vody). Jako každý slaný koláč můžete i tento quiche jíst teplý i studený.

 

SUROVINY:

1 pórek
1 velká cibule
150 g slaniny
150 g tvrdého sýra na strouhání
4 vejce
200 ml smetany
sůl
bylinky: rozmarýn, tymián, oregano


POSTUP:

Pokud použijeme listové těsto, není třeba ho předpékat. Pokud však zvolíme jiné, bude lépe si těstem vyložit formu, zasypat fazolemi nebo čočkou, které dno zatíží, aby se nevydulo a péci asi 10-15 minut. Potom vysypeme fazole nebo čočku a postupujeme dle následujícího návodu.

Na pánvi osmahneme cibuli se slaninou, můžeme krátce orestovat i pórek.



Do koláčové formy vyložené těstem rovnoměrně vsypeme osmaženou směs a pórek.



Ve větším hrnku smícháme smetanu, vejce, koření a sůl, dobře prošleháme a vlijeme do formy se směsí. Nakonec posypeme strouhaným sýrem.



Celý koláč pečeme při teplotě 200°C asi 20-30 minut.


MRKVOVÝ DORT

Mrkvový dort je původem ze Švédska, za 2. světové války se rozšířil ve Velké Británii a po válce „dobyl americké území“, kde se již od 60. let těší velké oblibě. Jde o vláčný moučník, jehož základem je syrová strouhaná mrkev. Existuje celá škála variant. Já jsem si nejvíce oblíbila tuto, kde mouku nahradily strouhané mandle.

Suroviny:
5 vajec
250 g přírodního cukru
vanilkový cukr nebo extrakt
¼ lžičky soli
400 g mletých mandlí
400 g strouhané mrkve
120 g oleje
1 lžička skořice
1 lžička zázvoru
¼ lžičky muškátového květu
½ prášku do pečiva
1 pomazánkové máslo
50 g cukru moučka
1 lžička citrónové šťávy

Postup:
Všechny suroviny kromě vajec a cukru vložíme do velké mísy.



Vejce, cukr a vanilku vyšleháme do pevné pěny, kterou vlijeme do mísy k ostatním surovinám. 



Dobře zlehka promícháme, vložíme do dortové formy a pečeme více než hodinu. Propečení vyzkoušíme špejlí, která se po zapíchnutí musí vrátit čistá a suchá – bez těsta.



Po upečení necháme dort vychladnout ve formě. Po vyjmutí potřeme krémem, který si připravíme ušleháním pomazánkového másla, cukru a citrónové šťávy. Typické pro mrkvový dort jsou marcipánové mrvičky, které si vymodelujeme předem



a před zdobením je necháme zchladit.


JAHODOVÝ PEČENÝ CHEESECAKE

V poslední době se těší tvarohové dezerty mnohem větší oblibě než klasické máslové dorty. Jejich vydatnost často dodá člověku pocit sytosti jako celý oběd a vskutku tomu odpovídá i jejich energetická hodnota, navíc díky obsahu bílkovin i výživová hodnota.

Suroviny:



200 g máslových sušenek
100 g rozpuštěného másla
3 pomazánková másla nebo 600 g žervé sýra
200 g moučkového cukru
4 vejce
200 g zakysané smetany
200 g rozmixovaných jahod
vanilka nebo vanilková esence

Postup:

Rozdrcené nebo rozmixované sušeny vložíme do misky, přilijeme teplé rozpuštěné máslo a dobře rozmícháme.



Takto připravenou směs vložíme do dortové formy a na dno dobře přitlačíme, po okrajím uděláme malý okraj.



Předehřejeme troubu na 200°C. Pomazánkové máslo nebo žervé sýr vložíme do větší mísy, přidáme zakysanou smetanu, cukr, rozmixované jahody, vanilkový cukr a dobře rozšleháme. Postupně přidáváme vejce pokojové teploty. Takto prošlehanou směs vlijeme do dortového korpusu se sušenkovým základem.



Mírně chvilku klepe s celou formou, aby se vytvořila hladká hladina a vložíme do trouby. Pokud máme troubu s ventilátorem, zapneme tento režim a pečeme asi 10 minut. Poté snížíme teplotu asi na 110°C a pečeme dalších 20 minut. Troubu mezitím neotvírat! Snížení teploty nám způsobí hladký povrch koláče, který by neměl popraskat. Po 20 minutách troubu vypneme a otevřeme asi 5 cm (můžeme do pootevřených dvířek vložit vařečku) a takto necháme koláč dozrát asi 2 hodiny.



Po mírném zchladnutí opatrně vyndáme koláč a necháme zcela vychladnout. Povrch dozdobíme čerstvými jahodami,



které zastříkneme rozpuštěnou řídkou želatinovou směsí, aby jahody nezvadly a udržely si svou čerstvost. Koláč necháme v chladničce řádně vychladit.