Chrudimské noviny

Dnes: 12°C
Zítra: 12°C
Pozítří: 17°C

Dýně se v našich obchodech, na trzích i zahrádkách objevují stále častěji. Kromě nakládání, polévek a různých moučníků se dají použít i mnoho dalších způsobů. Na jednom blogu mě zaujal recept na vafle s dýní z kynutého těsta. Vyzkoušela jsem a musím říci, že již u nás zdomácněl. Ráda se o jeho recept podělím. Používám zde dýni Hokaido, která je jednou z nejčastěji používaných, ale do tohoto receptu lze zcela jistě využít i jiný z mnoha druhů.

Počet komentářů: 0 Číst dál

TORTILLA S VEJCEM A SÝREM

Stačí mít doma v záloze tortilly a v rychlosti vykouzlíme rychlou večeři či pohoštění pro návštěvu. Základem je vejce a sýr – jaký, to už je na vás či lednici, přidat můžeme i šunku, salám či anglickou slaninu.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Jednodušší recept asi nemůže existovat, a přece vznikne velmi chutný pokrm!

Počet komentářů: 0 Číst dál

Škvarkovou pomazánku téměř každý z nás někdy ochutnal či dokonce dělá – obvykle s okurkami, vejci a podobně. Jeden známý mi vyprávěl o „chlapech v práci“, kteří občas udělají skvělou škvarkovku s kysaným zelím. Vyzkoušela jsem a nelitovala – díky zelí se tento těžký pokrm stane lehčím, stravitelnějším a velmi chuťově zajímavým.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Rychlá, chutná a velmi oblíbená.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Italské rizoto se výrazně liší od toho, na které jsme většinou zvyklí z domova nebo veřejného stravování. Jedná se o krémovou konzistenci slaného rýžového pokrmu, který z běžné dlouhozrnné rýže neuvaříte.  Na italském jídelním lístku ho většinou najdete v části „Prima piatti“ – první chod, u nás se vyskytuje nejčastěji jako příloha k masu či rybě nebo jako samostatné jídlo.

Počet komentářů: 0 Číst dál

 

Salát či pomazánka z avokáda je tradičním mexickým předkrmem, kde se podává s tortillami. Můžete ho použít na slavnostní jednohubky nebo jako salát k letní večeři s opečeným pečivem.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Upravená rýže po asijském způsobu je vhodnou přílohou, předkrmem či svačinou. Její plnohodnotná a zajímavá chuť snadno uspokojí i menší hlad. Je vhodná nejen k asijským pokrmům, ale velmi dobře se hodí jako příloha například ke grilovaným masům a zelenině.


Počet komentářů: 0 Číst dál

Omáček z chilli papriček existuje spousty druhů pro různá použití. Díky letošní nadúrodě jsem zkoumala recepty na řadu z nich a nakonec se rozhodla vyzkoušet recept, který je jednoduchý a jeho chuť je kromě pálivosti velmi lahodná. Navíc jeho autor má zvučné jméno, takže proč se neučit u těch nejlepších!

Počet komentářů: 0 Číst dál

 

Další z řady slaných koláčů, které se z Francie proslavily i do jiných zemí. Pórek je považován za jednu ze superpotravin – díky bohatému obsahu vitamínů, a tak je oblíben nejen díky své nasládlé lahodné chuti. Těsto na slané koláče lze použít jakékoli – listové, pizzové, pivní, ...

Počet komentářů: 0 Číst dál